Barion Pixel
Menü
Kosár

Weboldalunk jelenleg fejlesztés alatt áll.
Ezen időszak alatt, rendeléseket nem áll módunkban
felvenni és teljesíteni.

Gyakran Ismételt Kérdések

Jelenleg nincs fizikai bolt, csak interneten keresztül működünk. Azonban szerényebb keretek közt néha lehetőség nyílik a helyszínen vásárolni a készlet erejéig – Csak időpont egyeztetéssel! A helyszínen készpénzzel és bankkártyával is tudsz fizetni.

A Greek Standard egy Görög különlegességekre specializálódott e-kereskedelmi platform. Webáruházunkban Görögország minden tájáról származó különlegességet forgalmazunk, elsősorban a kiváló minőségre helyezve a hangsúlyt, ezzel is népszerűsítve a Görög termékeket és hagyományokat.

Azt javasoljuk, hogy hívj vagy üzenj nekünk, hogy gyorsan segíthessünk.

A savasság az olívaolaj besorolásának első kritériuma, egyben az első minőségi mutató is annak megállapítására, hogy az idei termésünk megfelelt-e a várakozásainknak. Természetesen az alacsony savtartalmú olívaolaj nagy siker, de nem lehet az egyetlen kritérium. Tipikus példa, hogy a magolajok savassága is alacsony.

A tárolás hűvös (kb. 15-18°C fokban) és sötét helyen legyen. A fénynek és nedvességnek kitett olívaolajok gyorsabban romlanak, minőségük pedig arányosan romlik.

Aggodalomra semmi ok, mert ezeknek a fémdobozoknak anyagvastagsága miatt előfordulhat benyomódás pusztán amiatt is, ahogy valaki megfogja. Emiatt a fémdobozos olívaolaj utántöltők enyhe benyomódásai minőségben nem csökkentik annak tartalmát, csak esztétikailag lehet zavaró, így nem képezik reklamáció alapját.

Az olívaolajok lejárati ideje bontatlan állapotban általában 1 év. Otthon kb. 3-6 hónapig tudjuk tárolni a nyitott csomagokat óvott környezetben.

Az extra szűz olívaolajnak a savtartalma olajsavban kifejezve kevesebb, mint 0,8%.

Az olívaolaj gazdag E-vitaminban, egyszeresen telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban. Ezek az anyagok jótékony hatással vannak a gyomor, a nyombél és a szív-és érrendszer egészségére, miközben hozzájárulnak a „jó” koleszterinszint növeléséhez is. Kutatók úgy gondolják, hogy bizonyos rákos megbetegedések és csontritkulás megelőzésére is jótékony hatással lehetnek. Azoknál a populációknál, amelyek rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, ritkábban alakulnak ki szív- és érrendszeri problémák. Lassíthatja a szervezet öregedését.

Nem tanácsos névtelenül vásárolni olíva olajokat, amelyeket nem ismerünk. Nem tudhatjuk a származását és sokszor hamisítják az olívaolajokat. Keverhetik, hígíthatják pusztán a „gazdaságosság” jegyében. Minimum Szűz olíva olajat érdemes venni étkezési célokra. A legjobb az Extra szűz olívaolaj. Ha lehetőség van, akkor érdemes üresen, csak az olívaolajat kóstolva kiérezni a minőségét. Ehhez azonban némi jártasságra van szükség. A savtartalom mérése házilag még kényesebb terület. Így a minősítés, a termelő múltja, a származási ország és a forgalmazó biztosíthatja a garanciát.

Megfelelő körülmények között (sötét, hűvös helyen) zárt palackban tárolva akár 9 hónapig eltartható. Fém tartályban akár 18 hónapig is eláll.

- Extra szűz olívaolaj: kellemes ízű, fűszeres és/vagy keserű, éretlen olívagyümölcs illata van, a savasságának 0,8% alatt kell lennie.
- Szűz olívaolaj: enyhe íze és gyümölcs illata van, a savasságának 0,8 - 2,0% között kell lennie.
- Olívaolaj: nem rendelkezik aromákkal, a savassága 2,0%, és általában önmagában nem ehető.

Az egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságain és a megjelenésükön túl:
- tradícionálisak, azaz: az ősöktől tanult szokásokon nyugvó alapokkal termesztik,
- illetve az extra szűz minősítés feletti szintű olívaolajok is találhatóak a kínálatunkban, mint Prémium vagy Ultra Prémium minőségűek.

Az olaj keserűsége intenzitástól függően lehet kellemes vagy nem - ez azonban semmiképpen sem hiba, hanem érték. A korai szüretelésű (Early Harvest) olívaolajok íze általában kesernyésebb, intenzívebb íz-és aromájú, de más olajtípusoknál is érezhető ez a fajta telítettség. Ne keverjük össze a romlott és egészségtelen állapottal!

Itt a tudományos elemzések eloszlatnak egy nagy mítoszt, azt, hogy az olívaolaj nem alkalmas sütésre. Éppen ellenkezőleg, minél jobb a minősége, annál inkább az olívaolaj a legideálisabb sütéshez, hiszen különleges kémiai összetételének köszönhetően sokkal tartósabb és egészségesebb, mint bármely más olaj. A kutatások szerint a legmagasabb minőségű olívaolaj akár 5-ször jobban ellenáll a magas hőmérsékletnek, mint a magolajok (ha az olaj nem bírja a magas hőmérsékletet, egészségre ártalmas termékekké bomlik). Jó azonban, ha nem használjuk ugyanazt az olajat 2-3-nál több sütéshez. Természetesen különleges ízének köszönhetően ideális esetben nyersen fogyasztható (pl. salátákba, húsokra), de bármilyen más zsír helyettesítésére is, mint a vaj, majonéz, magolajok, tejszín, … stb.

Nem, ez egyszerűen az olíva klorofillához és fajtájához kapcsolódik, és nincs összefüggésben az olaj minőségével vagy biológiai értékével. Ha természetesen a nagyon világos színhez nagy folyékonyság és alacsony sűrűség társul, akkor az is lehet, hogy rossz minőségű.

Igen, és ezek:
- Romlott szag: jellegzetes szag és íz, amely romlott sajtra emlékeztet, és akkor keletkezik, ha az olajbogyót több napon át halmokban tárolják.
- Penészgomba: jellegzetes szag és íz, amely olyan olajbogyókból ered, amelyekben nagyszámú gomba szaporodott el több napos nedves körülmények között.
- Tartályszag: jellegzetes szag és íz, amely a tárolótartályokban leülepedő üledékkel érintkezésben maradt.
- Bor-szerű jellegzetes szag és íz, amely borra vagy ecetre emlékeztet. Ez az íz a nedvesített vagy nejlonzacskóban tárolt olajbogyók erjedési folyamatának köszönhető.

A BIO olívaolaj olyan olajfaligetből származik, amelyben nem használtak növényvédő szert és műtrágyákat.

A Koroneiki az egyik legjobb olívaolajfajta Görögországban. Olajának erős friss gyümölcsös illata, íze gazdag és különleges. A Koroneiki olaj értékes összetevőkben gazdag, amelyek védik a szívet és jót tesznek szervezetünknek. A Koroneiki fajtát főleg Messinia régióban termesztik – a Peloponnészoszi félsziget déli része.

Az olíva és így az olívaolaj minősége a talaj minőségétől és a terület éghajlati viszonyaitól függ. Az olajfa enyhe éghajlati viszonyokra vágyik, azaz a télen ne legyen fagy, a nyáron pedig ne legyen túl sok meleg és szárazság. Szárazság esetén esőre vagy öntözésre van szüksége. Ezek a körülmények általában Görögország déli régióiban, azaz Krétán és Peloponnészoszon fordulnak elő leginkább.

Köztudott, hogy nem minden olívafajta ad jó olívaolajat. Például a Kalamon olívabogyó, bár fogyasztva finom, nem ad jó olajat. A minőségi olívaolaj előállítására legalkalmasabb olívafajták a Koroneiki, az Athinolia és a Manaki, melynek nevei régiónként változhatnak.

A zárt olívaolaj a lejárati dátumig megőrzi vitaminjait, és mindaddig, amíg sötét és hűvös helyen tárolja. Hevítés hatására elveszti azokat, emiatt érdemes vagy nyersen fogyasztani vagy a kész sült/főtt ételt utólag leönteni olívaolajjal.

Javasoljuk, hogy ugyanazt az olívaolajat ne használd 2-nél többször sütéshez. Ugyanez vonatkozik a magolajokra is.

A polifenolok antioxidánsok, amelyek segítik a szervezetet, így oxidáció ellenes, gyulladáscsökkentő, daganatellenes, keringési rendszert védő hatásuk lehet. Az olívaolaj természetesen nem csak polifenolokat, hanem számos olyan elemet és vitamint tartalmaz, amelyek védik a bőrt, segítik a megfelelő vérkeringést és általában ápolják szervezetünket. Nem véletlenül játszik akkora szerepet a hagyományos Görög táplálkozásban.

A melegítetlen olívaolaj vagy hidegen sajtolt olívaolaj az a szűz olívaolaj, amelyet úgy nyernek ki, hogy az olívabogyót kipréselik anélkül, hogy az olívaolajat a préseléskor hevítenék.

Nem, az olívaolaj nem tartalmaz tartósítószert. Eltarthatósága a tárolási körülményektől függően 12-18 hónap. Az olívaolaj jó minőségének megőrzése érdekében ellenőrizze a palackon vagy tartályon a lejárati időt és tárolja sötét, száraz helyen, 10-18 Celsius fokos hőmérsékleten.

A hamisítvány olyan olívaolaj, amelyet magolajjal, magolajjal vagy vízzel kevertek össze. A csalás minden esetben az olívaolaj minőségének romlását és minden bizonnyal a fogyasztó pénzügyi megtévesztését eredményezi. Egyes szélsőséges esetekben, mint például a veszélyes színezékekkel való hamisítás, nagyon veszélyessé válhat az egészségünkre.

- Az EU-ban működő olívaolaj-palackozóknak bizonyítaniuk kell, hogy a préselési hőmérséklet 27 °C (80 °F) alatt volt.
- Az EU-n kívüli országokban Ez a szabályozás nem vonatkozik, így a fogyasztónak nincs biztosítéka a préselési hőmérsékletre, amely kritikus, az olívaolaj minőségére gyakorolt ​​hatása miatt.
- A magas hőmérséklet tönkreteszi az aromákat és növeli a savasságot, ezáltal gyengébb minőségű olívaolajokat eredményez. Ezenkívül a magasabb hőmérséklet csökkenti az olívaolajban jelen lévő polifenolok, antioxidánsok és vitaminok tartalmát.A böngészési élmény és a weboldal funkcionalitásának javítása érdekében sütiket használunk Adatvédelmi szabályzat