Barion Pixel
Menü
Kosár

Gyakran Ismételt Kérdések

Jelenleg nincs fizikai bolt, csak interneten keresztül működünk. Azonban szerényebb keretek közt néha lehetőség nyílik a helyszínen vásárolni a készlet erejéig – Csak időpont egyeztetéssel! A helyszínen készpénzzel és bankkártyával is tudsz fizetni.

A Greek Standard egy Görög különlegességekre specializálódott e-kereskedelmi platform. Webáruházunkban Görögország minden tájáról származó különlegességet forgalmazunk, elsősorban a kiváló minőségre helyezve a hangsúlyt, ezzel is népszerűsítve a Görög termékeket és hagyományokat.

Azt javasoljuk, hogy hívj vagy üzenj nekünk, hogy gyorsan segíthessünk.

A savasság az olívaolaj besorolásának első kritériuma, egyben az első minőségi mutató is annak megállapítására, hogy az idei termésünk megfelelt-e a várakozásainknak. Természetesen az alacsony savtartalmú olívaolaj nagy siker, de nem lehet az egyetlen kritérium. Tipikus példa, hogy a magolajok savassága is alacsony.

A tárolás hűvös (kb. 15-18°C fokban) és sötét helyen legyen. A fénynek és nedvességnek kitett olívaolajok gyorsabban romlanak, minőségük pedig arányosan romlik.

Aggodalomra semmi ok, mert ezeknek a fémdobozoknak anyagvastagsága miatt előfordulhat benyomódás pusztán amiatt is, ahogy valaki megfogja. Emiatt a fémdobozos olívaolaj utántöltők enyhe benyomódásai minőségben nem csökkentik annak tartalmát, csak esztétikailag lehet zavaró, így nem képezik reklamáció alapját.

Az olívaolajok lejárati ideje bontatlan állapotban általában 1 év. Otthon kb. 3-6 hónapig tudjuk tárolni a nyitott csomagokat óvott környezetben.

Az extra szűz olívaolajnak a savtartalma olajsavban kifejezve kevesebb, mint 0,8%.

Az olívaolaj gazdag E-vitaminban, egyszeresen telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban. Ezek az anyagok jótékony hatással vannak a gyomor, a nyombél és a szív-és érrendszer egészségére, miközben hozzájárulnak a „jó” koleszterinszint növeléséhez is. Kutatók úgy gondolják, hogy bizonyos rákos megbetegedések és csontritkulás megelőzésére is jótékony hatással lehetnek. Azoknál a populációknál, amelyek rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, ritkábban alakulnak ki szív- és érrendszeri problémák. Lassíthatja a szervezet öregedését.

Nem tanácsos névtelenül vásárolni olíva olajokat, amelyeket nem ismerünk. Nem tudhatjuk a származását és sokszor hamisítják az olívaolajokat. Keverhetik, hígíthatják pusztán a „gazdaságosság” jegyében. Minimum Szűz olíva olajat érdemes venni étkezési célokra. A legjobb az Extra szűz olívaolaj. Ha lehetőség van, akkor érdemes üresen, csak az olívaolajat kóstolva kiérezni a minőségét. Ehhez azonban némi jártasságra van szükség. A savtartalom mérése házilag még kényesebb terület. Így a minősítés, a termelő múltja, a származási ország és a forgalmazó biztosíthatja a garanciát.

Megfelelő körülmények között (sötét, hűvös helyen) zárt palackban tárolva akár 9 hónapig eltartható. Fém tartályban akár 18 hónapig is eláll.

- Extra szűz olívaolaj: kellemes ízű, fűszeres és/vagy keserű, éretlen olívagyümölcs illata van, a savasságának 0,8% alatt kell lennie.
- Szűz olívaolaj: enyhe íze és gyümölcs illata van, a savasságának 0,8 - 2,0% között kell lennie.
- Olívaolaj: nem rendelkezik aromákkal, a savassága 2,0%, és általában önmagában nem ehető.

Az egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságain és a megjelenésükön túl:
- tradícionálisak, azaz: az ősöktől tanult szokásokon nyugvó alapokkal termesztik,
- illetve az extra szűz minősítés feletti szintű olívaolajok is találhatóak a kínálatunkban, mint Prémium vagy Ultra Prémium minőségűek.

Az olaj keserűsége intenzitástól függően lehet kellemes vagy nem - ez azonban semmiképpen sem hiba, hanem érték. A korai szüretelésű (Early Harvest) olívaolajok íze általában kesernyésebb, intenzívebb íz-és aromájú, de más olajtípusoknál is érezhető ez a fajta telítettség. Ne keverjük össze a romlott és egészségtelen állapottal!

Itt a tudományos elemzések eloszlatnak egy nagy mítoszt, azt, hogy az olívaolaj nem alkalmas sütésre. Éppen ellenkezőleg, minél jobb a minősége, annál inkább az olívaolaj a legideálisabb sütéshez, hiszen különleges kémiai összetételének köszönhetően sokkal tartósabb és egészségesebb, mint bármely más olaj. A kutatások szerint a legmagasabb minőségű olívaolaj akár 5-ször jobban ellenáll a magas hőmérsékletnek, mint a magolajok (ha az olaj nem bírja a magas hőmérsékletet, egészségre ártalmas termékekké bomlik). Jó azonban, ha nem használjuk ugyanazt az olajat 2-3-nál több sütéshez. Természetesen különleges ízének köszönhetően ideális esetben nyersen fogyasztható (pl. salátákba, húsokra), de bármilyen más zsír helyettesítésére is, mint a vaj, majonéz, magolajok, tejszín, … stb.

Nem, ez egyszerűen az olíva klorofillához és fajtájához kapcsolódik, és nincs összefüggésben az olaj minőségével vagy biológiai értékével. Ha természetesen a nagyon világos színhez nagy folyékonyság és alacsony sűrűség társul, akkor az is lehet, hogy rossz minőségű.

Igen, és ezek:
- Romlott szag: jellegzetes szag és íz, amely romlott sajtra emlékeztet, és akkor keletkezik, ha az olajbogyót több napon át halmokban tárolják.
- Penészgomba: jellegzetes szag és íz, amely olyan olajbogyókból ered, amelyekben nagyszámú gomba szaporodott el több napos nedves körülmények között.
- Tartályszag: jellegzetes szag és íz, amely a tárolótartályokban leülepedő üledékkel érintkezésben maradt.
- Bor-szerű jellegzetes szag és íz, amely borra vagy ecetre emlékeztet. Ez az íz a nedvesített vagy nejlonzacskóban tárolt olajbogyók erjedési folyamatának köszönhető.

A BIO olívaolaj olyan olajfaligetből származik, amelyben nem használtak növényvédő szert és műtrágyákat.

A Koroneiki az egyik legjobb olívaolajfajta Görögországban. Olajának erős friss gyümölcsös illata, íze gazdag és különleges. A Koroneiki olaj értékes összetevőkben gazdag, amelyek védik a szívet és jót tesznek szervezetünknek. A Koroneiki fajtát főleg Messinia régióban termesztik – a Peloponnészoszi félsziget déli része.

Az olíva és így az olívaolaj minősége a talaj minőségétől és a terület éghajlati viszonyaitól függ. Az olajfa enyhe éghajlati viszonyokra vágyik, azaz a télen ne legyen fagy, a nyáron pedig ne legyen túl sok meleg és szárazság. Szárazság esetén esőre vagy öntözésre van szüksége. Ezek a körülmények általában Görögország déli régióiban, azaz Krétán és Peloponnészoszon fordulnak elő leginkább.

Köztudott, hogy nem minden olívafajta ad jó olívaolajat. Például a Kalamon olívabogyó, bár fogyasztva finom, nem ad jó olajat. A minőségi olívaolaj előállítására legalkalmasabb olívafajták a Koroneiki, az Athinolia és a Manaki, melynek nevei régiónként változhatnak.

A zárt olívaolaj a lejárati dátumig megőrzi vitaminjait, és mindaddig, amíg sötét és hűvös helyen tárolja. Hevítés hatására elveszti azokat, emiatt érdemes vagy nyersen fogyasztani vagy a kész sült/főtt ételt utólag leönteni olívaolajjal.

Javasoljuk, hogy ugyanazt az olívaolajat ne használd 2-nél többször sütéshez. Ugyanez vonatkozik a magolajokra is.

A polifenolok antioxidánsok, amelyek segítik a szervezetet, így oxidáció ellenes, gyulladáscsökkentő, daganatellenes, keringési rendszert védő hatásuk lehet. Az olívaolaj természetesen nem csak polifenolokat, hanem számos olyan elemet és vitamint tartalmaz, amelyek védik a bőrt, segítik a megfelelő vérkeringést és általában ápolják szervezetünket. Nem véletlenül játszik akkora szerepet a hagyományos Görög táplálkozásban.

A melegítetlen olívaolaj vagy hidegen sajtolt olívaolaj az a szűz olívaolaj, amelyet úgy nyernek ki, hogy az olívabogyót kipréselik anélkül, hogy az olívaolajat a préseléskor hevítenék.

Nem, az olívaolaj nem tartalmaz tartósítószert. Eltarthatósága a tárolási körülményektől függően 12-18 hónap. Az olívaolaj jó minőségének megőrzése érdekében ellenőrizze a palackon vagy tartályon a lejárati időt és tárolja sötét, száraz helyen, 10-18 Celsius fokos hőmérsékleten.

A hamisítvány olyan olívaolaj, amelyet magolajjal, magolajjal vagy vízzel kevertek össze. A csalás minden esetben az olívaolaj minőségének romlását és minden bizonnyal a fogyasztó pénzügyi megtévesztését eredményezi. Egyes szélsőséges esetekben, mint például a veszélyes színezékekkel való hamisítás, nagyon veszélyessé válhat az egészségünkre.

- Az EU-ban működő olívaolaj-palackozóknak bizonyítaniuk kell, hogy a préselési hőmérséklet 27 °C (80 °F) alatt volt.
- Az EU-n kívüli országokban Ez a szabályozás nem vonatkozik, így a fogyasztónak nincs biztosítéka a préselési hőmérsékletre, amely kritikus, az olívaolaj minőségére gyakorolt ​​hatása miatt.
- A magas hőmérséklet tönkreteszi az aromákat és növeli a savasságot, ezáltal gyengébb minőségű olívaolajokat eredményez. Ezenkívül a magasabb hőmérséklet csökkenti az olívaolajban jelen lévő polifenolok, antioxidánsok és vitaminok tartalmát.A böngészési élmény és a weboldal funkcionalitásának javítása érdekében sütiket használunk Adatvédelmi szabályzat