Itt a tudományos elemzések eloszlatnak egy nagy mítoszt, azt, hogy az olívaolaj nem alkalmas sütésre. Éppen ellenkezőleg, minél jobb a minősége, annál inkább az olívaolaj a legideálisabb sütéshez, hiszen különleges kémiai összetételének köszönhetően sokkal tartósabb és egészségesebb, mint bármely más olaj. A kutatások szerint a legmagasabb minőségű olívaolaj akár 5-ször jobban ellenáll a magas hőmérsékletnek, mint a magolajok (ha az olaj nem bírja a magas hőmérsékletet, egészségre ártalmas termékekké bomlik). Jó azonban, ha nem használjuk ugyanazt az olajat 2-3-nál több sütéshez. Természetesen különleges ízének köszönhetően ideális esetben nyersen fogyasztható (pl. salátákba, húsokra), de bármilyen más zsír helyettesítésére is, mint a vaj, majonéz, magolajok, tejszín, … stb.